אזרחות פורטוגלית לילדים

לאחר גירוש יהודי ספרד בשנת 1492 עברו רבים מהיהודים לפורטוגל השכנה, אך לאחר כ-4 שנים גורשו מחדש יחד עם שאר היהודים שחיו במדינה. בשנת 2015, בעקבות שינוי חוק האזרחות בספרד המאפשר לצאצאי מגורשי ספרד לקבל אזרחות, החליט הפרלמנט בפורטוגל לאפשר לצאצאי היהודים שברחו מהמדינה בעקבות הגירוש הגדול, לקבל אזרחות מהמדינה, וזאת כדי לתקן את העוול שנגרם למגורשים.

ישראלים רבים העומדים בדרישות הסף לקבלת האזרחות ממדינת פורטוגל גילו כי ישנה בעיה להוציא אזרחות פורטוגלית לילדים, לכן עד לאחרונה רבים בחרו בהליך הספרדי שנחשב למורכב וליקר יותר, אך נוח להוצאת אזרחות לילדים. בחודש אפריל 2017 המחוקק הפורטוגלי הוסיף תיקון לחוק האזרחות המאפשר להגיש גם בקשת אזרחות פורטוגלית לילדים עד גיל 18, כאשר התיקון החדש לחוק מאפשר למעשה להוציא אזרחות גם לקטינים ללא צורך בהוכחת זיקה עכשווית.

תיקון לחוק היהודים הספרדים

כאמור, עד לתיקון החוק שנקרא בפורטוגל "חוק היהודים הספרדים" הייתה התייחסות רק לצאצאי המגורשים הבגירים אך לא לקטינים. לכן, כל מי שרצה לקבל אזרחות פורטוגלית נאלץ לבחור בין שתי אפשרויות עיקריות:

  • להמתין עד שהילדים יגיעו לגיל 18 ואז להגיש בקשה לקבלת אזרחות מהמדינה.
  • להוכיח זיקה קיימת ועכשווית של הילדים לפורטוגל, למשל באמצעות הוכחות כמו מגורים עכשוויים במדינה, לימודים, רכישת השפה וכדומה.

בעקבות התיקון החדש לחוק האזרחות במדינת פורטוגל אפשר מעכשיו לקבל דרכון פורטוגלי גם לילדים, לאחר סיום שלב קבלת האזרחות מהמדינה. ראוי לציין כי זהו דרכון אירופאי לכל דבר, לכן הוא מקנה יתרונות רבים, לדוגמה אפשרות לחיות ולעבוד בפורטוגל ובשאר מדינות האיחוד, תוך קבלת תנאים סוציאליים מלאים בדיוק כמו כל אזרח אחר במדינה, אפשרות ללמוד במיטב מוסדות האקדמיה בעלות סמלית יחסית או בחינם לגמרי ועוד.

למעשה, התיקון לחוק מאפשר להורי הקטין שיש להם קשר וזיקה לפורטוגל ולתרבות היהודית המאפיינת את יהדות המדינה, להגיש בשמו של הקטין בקשה לקבלת אזרחות מהמדינה, גם אם ההורה בעצמו לא מעוניין להגיש בקשה כדי לקבל אזרחות לעצמו. כמובן שיש לעמוד בכל דרישות החוק, יש לצרף את כל המסמכים הרלוונטיים, בדיוק כמו המסמכים הנדרשים כדי לקבל אזרחות לבגיר, לרבות תעודת לידה המקשרת את הקטין למגיש הבקשה ולהורה בעל הזכות לאזרחות המקומית.

כדאי לדעת כי המחוקק הפורטוגלי, בשונה מהמחוקק הספרדי, העניק סמכויות נרחבות לראשי הקהילה היהודית במדינה, את הבקשה לקבלת אזרחות מגישים קודם כל לראשי הקהילות היהודיות הגדולות בפורטוגל שבסמכותם לבחון את הבקשה ולקבל החלטה בנושא. לכן יש להוכיח זיקה ישירה וקשר דם לצאצאי מגורשי פורטוגל וכן זיקה למסורת של יהדות פורטוגל.

עם זאת, ראוי לציין כי למרות השינוי בחוק היהודים הספרדים בפורטוגל, התקנות הקשורות לחוק טרם תוקנו, לכן השינוי ברגולציה עשוי להימשך עוד מספר שנים. לפיכך, מומלץ לפנות למומחים לנושא על מנת לקבל החלטה כיצד לפעול והאם להגיש את הבקשה על סמך התיקון בחוק או שמא להמתין או לפעול בדרך אחרת.