​דברים שכדאי לדעת לפני הוצאת דרכון ספרדי ופורטוגלי

1. על הוצאת דרכון ספרדי

בשנת 2015 אישר הקונגרס הספרדי חוק שמעניק לצאצאי מגורשי ספרד אזרחות ספרדית. לפי חוק זה אפשר לקבל את האזרחות מבלי שיהיה צורך לוותר על האזרחות הנוכחית וגם מבלי שתהיה חובה לגור בספרד.

כמה דברים שחשוב לדעת בדרך להשגת האזרחות:

  • את הבקשה לאזרחות יש צורך להגיש בספרדית תוך 3 שנים מתאריך כניסת החוק לתוקפו (11 ביוני 2015). ייתכן שהספרדים יאריכו את המועד בשנה נוספת.
  • כדי לקבל אזרחות ספרדית יהיה עליכם להוכיח שאתם אכן ממוצא יהודי ספרדי ולהוכיח שיש לכם קשר מיוחד לספרד.
  • כדי להוכיח שיש לכם קשר לספרד תתבקשו:
  • לעבור בחינה בסיסית בתרבות ובחוקה הספרדית.
  • להוכיח שאתם יודעים את השפה הספרדית – הבחינה נערכת במכון סרוונטס ורמת הידע המתבקשת היא בסיסית (רמת 2A).

מסמכים ופרטים שתצטרכו להגיש לצורך קבלת אזרחות ספרדית

  • אילן יוחסין או היסטוריה משפחתית
  • שם משפחה ספרדי
  • מסמך שמוכיח קשר ביניכם לבין שם המשפחה הספרדי
  • תעודת לידה או כתובה – בנוסח קסטיליה ובאישורו של רב ספרדי מוסמך.
  • אישור זיקה לספרד ואישור על איזה שהוא קשר לספרד (כמו למידה, עבודה או השקעה בספרד).
  • אישור ידיעת שפת הלאדינו או חכיתייה (חכיתייה זו השפה שבה דיברו מגורשי ספרד שהתגוררו בקזבלנקה, בטנג'יר, בטטואן, בארסילה, בצ'פצ'און, באלקסרקיביר, בלאראג', בסאוטה ובמלייה).
  • את כל המסמכים הרלוונטים לקבלת אזרחות ספרדית תצטרכו להגיש בשפה הספרדית ובשביל זה כדאי לפנות לנוטריון בספרדית.

היכן אפשר להשיג מסמכים?

אפשר לפנות למשרד הפנים, לארכיון המדינה ולארכיון הציוני כדי להשיג מסמכים ועל מנת להוכיח על קיומו של קשר משפחתי.

אפשר לפנות לחוקרים היסטוריים כדי להוכיח שם משפחה ספרדי. חשוב לדעת כי ממשלת ספרד מכירה ברשימת השמות של משפחות ספרדיות שהופיעה בצו מספר 2217 ב-11 בפברואר 1949, והוא מצורף לחוק מה-29 בדצמבר 1948.

לאחר הגשת בקשה לקבלת דרכון ספרדי תזדקקו לאישור נוטריון בספרדית. הנוטריון הספרדי יזמין אתכם, יבדוק את המסמכים והעובדות ולאחר שיאשר את בקשתכם תקבלו אורכה של שנה כדי להירשם במרשם האוכלוסין על ידי הקונסוליה הספרדית באזור המגורים שלכם ואז תתבקשו להישבע אמונים למלך ולחוקת ספרד ולקבל דרכון ספרדי.

2. על הוצאת דרכון פורטוגלי

החוק הפורטוגלי מעניק זכאות למי שמוכיח שהגיע ממדינות אליהן הגיעו מגורשי ספרד ופורטוגל. את הבקשה הראשונית מגישים למשרד הפנים הפורטוגלי.

החוק הפורטוגלי דורש מכם לעמוד בשלושה תנאים:

  • להוכיח שיש לכם קשר למגורשי פורטוגל.
  • שיש לכם קשר למסורת היהודית הפורטוגלית.

שני מסלולים לקבלת אישור לקשר שלכם ליהודי פורטוגל

  • הגשת בקשה לקהילות היהודיות בפורטוגל כדי להוכיח את הקשר שלכם ליהדות זו.
  • הגשת הוכחות שמעידות על קשר היסטורי, גנאולוגי ותרבותי שלכם ליהודי פורטוגל ופזורותיה מאז הגירוש. חשוב להדגיש שמסלול זה לא מעשי מאחר ולאף אחד אין מסמכים שמראים על קשר רציף 500 שנה אחורה.

תנאי קבלת הדרכון הפורטוגלי קלים יותר מאלה שדורשים הספרדים, ולא יהיה עליכם להגיע לפורטוגל כדי לקבל אזרחות.