​דרכון פורטוגלי - המדריך המלא

מטרת מדריך זה להסביר צעד אחר צעד איך לגשת לתהליך האזרחות? מה הם השלבים בתהליך? מי זכאי? מה התנאים? זמני התהליך? מכשולים שבדרך? התוצאה הסופית?

וכל זאת מניסיון של שנים בביצוע התהליך מול הגורמים הרלוונטיים וכמובן השגת הצלחות מרובות עבור לקוחותינו.

077-9966145

חוק האזרחות, מה הוא אומר?

בפברואר 2015 בפורטוגל ובאוקטובר 2015 בספרד יצאו חוקי תיקון האזרחות לאחר הכרה בעוול שנגרם למגורשים במאה ה-15.

כעת יכולים יהודים המוכיחים כי מוצאם "ספרדי" וכי יש להם קשר למגורשי ספרד ופורטוגל, לקבל אזרחות מהמדינה.

במדריך זה נפרט אודות המסלול הפורטוגלי, שאינו דורש ידעת השפה הפורטוגזית והוכחת קשר מודרני לפורטוגל.

מה הם השלבים בתהליך?

שלב 1- הגשת הבקשה לזכאות מהקהילה היהודית בפורטוגל.

התוצאה- אישור זכאות לאזרחות מהקהילה היהודית בפורטוגל, מהקהילות היהודיות בפורטו או בליסבון.

שלב 2- הגשת הבקשה לאזרחות מממשלת פורטוגל.

התוצאה- אזרחות! קבלת תעודת אזרחות שניתנת באמצעות תעודת לידה, עם תעודה זו ניתן לגשת לשגרירות פורטוגל ולהוציא ת.ז פורטוגלית ודרכון פורטוגלי.

מי זכאי?

מי שעומד בקריטריונים של החוק:

  • צאצא ליהודים
  • מוצא ספרדי - פורטוגלי
  • הוכחת הקשר לגירוש ספרד

המוצא הספרדי נקבע על פי עמידה בלפחות שניים מהקריטריונים הבאים (כתנאי מצטבר):

  • שמות משפחה שמקורם מיהדות ספרד- ישנה רשימת מתעדכנת שמכילה את מרבית שמות המשפחה בעברית, רשימה זו נערכה ע"י צוות הגנאלוגים שלנו ובה ניתן לחפש את השם המבוקש- check.campuspas.com
  • מדינות מוצא שידוע שהיה אליהן נתיב הגירה מובהק – לרב מדובר בכל מדינות צפון אפריקה, מדינות הבלקן ומדינות בהן שלטה האימפריה העות'מנית.
  •  מנהגים- כתובה בנוסח ספרדי
  • שפות- לאדינו/ספאניולית (יהדות הבלקן)- "הספרדית היהודית", חכיתיה (מרוקו)- ניב של לאדינו הצפון אפריקאי, חצי קולמוס- כתב יד עתיק ספרדי.

לא בטוחים בזכאותכם?

ניתן לבדוק את זכאותכם ע"י מענה על שאלון קצר ללא עלות וללא התחייבות מול גנאלוגית מוסמכת בלינק הבא- http://i4u.me/YZpTJ

מי מאשר זכאות?

הקהילות היהודיות בפורטוגל, בפורטו ובליסבון. להן ניתנה הסמכות להכריע האם אותו מועמד עונה על הקריטריונים בחוק, על סמך המוצג בתיק. בסוף הבדיקה במידה ונמצאה זכאות, מקבלים מהקהילה היהודית אישור זכאות, שהוא תנאי בלעדי להגשת הבקשה לאזרחות מממשלת פורטוגל.


מה מגישים לקהילה היהודית?

יש להציג מסמכים המוכיחים את שם המשפחה ואת ארץ המוצא. חברה מנוסה יכולה להכווין אתכם לפי המקרה הספציפי אילו מסמכים ניתן להציג ואיך להשיגם בצורה הפשוטה והמהירה ביותר, גם אם אין ברשותכם שום מסמך.

בנוסף, חובה להציג עבור הקהילה היהודית את הקשר ההיסטורי, מדוע דווקא לכם יש קשר למגורשי ספרד.

לכן לרוב נדרש להציג דו"ח גנאלוגי (דו"ח אילנות יוחסין) המוכיח את קשר זה, רצוי להיעזר בגנאלוג מוסמך המנוסה בבניית דוחות אלו במטרה לקבל את אישור הקהילה היהודית.

בתחילת 2018 הקהילה הודיעה על דרישה עדכנית, שמעתה יש להציג בנוסף לכל אלה עץ משפחה.

מספר חברות לא מנוסות מספיק נרתעו מדרישה ואף הפסיקו להגיש בקשות לקהילה היהודית.

לכן, חשוב להיות מיוצג ע"י חברה ותיקה בעלת ידע וניסיון רב שיודעת להתמודד עם הנחיות חדשות על מנת  להגיע לתוצאות מוכחות.

מדובר לרוב בהצגת עץ משפחה מצומצם יחסית, פרטים בסיסיים של ההורים והסבים, וכל זאת כמובן, כתלות במקרה הספציפי. חברה מנוסה תדע להכווין את הלקוח למידע הקריטי והרלוונטי, למילוי העץ.

אישור זכאות, כיצד הוא מתקבל?

לאחר שהקהילה היהודית בוחנת את התיק ומוודאת שאכן אותו מועמד עומד בקריטריונים של החוק, המועמד יקבל אישור עקרוני מהקהילה.

אישור עקרוני- אישור מהקהילה שאכן יש זכאות בכתב או בע"פ, לא מהווה אישור מספיק עבור הגשת הבקשה לאזרחות בממשלה.

אישור רשמי- לאחר קבלת האישור העקרוני יש לשלם אגרה לקהילה בסך 500 יורו על מנת שתנפיק לכם את האישור הרשמי. אישור זה מהווה תנאי בלעדי להגשת הבקשה לאזרחות לממשלת פורטוגל.

מהו תפקיד הממשלה?

ממשלת פורטוגל בוחנת את הבקשה לאזרחות.

הממשלה בודקת בעיקר לגבי עברו הפלילי של אותו מועמד ולכן יש להציג תעודת יושר מארץ המגורים ומארץ הלידה.

בנוסף, נדרש להציג אימות לדרכון הנוכחי. שהייה ממושכת במדינה זרה המוצגת בדרכון עלולה לגרור בקשה מהממשלה להציג תעודת יושר מאותה מדינה.

לרוב הממשלה לא מסתפקת רק בהצגת מסמכים אל. הבדיקה תהיה מלווה בשאלות לגבי אותו מועמד, על מנת להבין במי מדובר. במידת הצורך, נדרשת הצגת מסמכים נוספים. כל זאת נעשה מול מי שמייצג את המועמד מול הממשלה.

חשוב לציין, שכמעט בלתי אפשרי שהמועמד ייצג את עצמו מול הממשלה, במידה וחיים בארץ השאלות והבקשות מועברות ללקוח דרך דואר פורטוגל – ישראל וכמובן שבשפה הפורטוגזית. אף אחד מאתנו לא ירצה להסתמך על כך שהדואר ועימו השאלות והבקשות יגיעו ליעדן ובזמן.

אי מענה על שאלה או בקשה כעבור זמן מסוים עלול לגרור פסילה של התיק.

לכן חשוב מאוד שמי שמייצג את המועד יהיה מקומי, תושב פורטוגל, דובר השפה, בעל רשיון לעריכת דין בפורטוגל, ומוכר ע"י הרשויות,  שייצג אתכם ברמה המקצועית והטובה ביותר. מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין מנוסה מקומי לאורך כל התהליך, כך תוכלו להיות בטוחים שהתהליך יעבור בהצלחה.

את מי הממשלה מאשרת?

לממשלה חשוב לאמת שמדובר באדם נורמטיבי ללא עבר פלילי. הממשלה תאשר את מי שלא נמצא לו עבר פלילי ומי שענה לכל שאלותיה ולבקשותיה באופן מספק.

בסוף התהליך תתקבל תעודת לידה, שהיא הדרך של הממשלה להעניק אזרחות.

בתעודת הלידה יהיה מוצג מספר הזהות של אותו מועמד ובאמצעותה ניתן להנפיק ת.ז ודרכון פורטוגלי.

איך מנפיקים את הדרכון?

עם קבלת תעודת הלידה/אזרחות ניתן להנפיק ת.ז ודרכון פורטוגלי בכל שגרירות פורטוגלית הקרובה לביתכם או ישירות במשרד הפנים בפורטוגל.

יש צורך לקבוע תור להנפקת המסמכים, בארץ לוקח מספר חודשים עד לקבלת תור. ראשית מנפיקים ת.ז המתקבלת תוך כשבועיים בדואר לאחר מכן שוב ניגשים לשגרירות להנפיק את הדרכון.

הרבה מעדיפים להוציא את הדרכון דווקא במשרד הפנים בפורטוגל. שם ניתן לעשות זאת באופן מהיר יותר, אך כמובן גם יעלה יותר כסף.

חשוב לציין שקשה לעשות זאת בלי להבין ולדבר את השפה לכן מומלץ לקחת מלווה הדובר את השפה שיעזור לכם להנפיק את המסמכים מול הראשויות.

כמה זמן אורך התהליך?

  • קבלת אישור עקרוני מהקהילה היהודית- בדרך כלל עד 3 חודשים מרגע ההגשה.
  • קבלת אישור רשמי מהקהילה היהודית- בדרך כלל עד 3 חודשים מרגע תשלום האגרה.
  • קבלת תעודת האזרחות- הצפי היום, בין 18-20 חודשים מרגע ההגשה לממשלה, תלוי בעיקר במספר הבקשות בממשלה. היום מספר הבקשות עומד על כ 15 אלף בקשות של יהודים מכל העולם וצפוי רק לגדול.

סה"כ כשנתיים עד קבלת תעודת האזרחות, כמובן שמשך הזמן תלוי גם בתקופה (חגים, חופשים וכו').

האם אפשר לזרז את התהליך?

כן, זירוז תהליך יכול להיות רלוונטי עבור מועמדים שעובדים או לומדים באחת ממדינות האיחוד האירופאי.

יש צורך להגיש בקשה ברגע שהתיק מתחיל את שלב הטיפול בממשלה.

יש אפשרות שהבקשה תתקבל ואכן התהליך יזורז בכחצי שנה וזאת בתנאי שיש סיבה מספיק מוצדקת בעיני הממשלה.

גם כאן ישנה עדיפות שעורך דין מקומי יגיש את הבקשה עבורך, כך הסיכויים שהבקשה תתקבל יהיו גבוהים יותר.

כמה עולה התהליך?

ישנן עלויות קשיחות בתהליך, העיקריות הן:

  • אגרה לקהילה- 500 יורו
  • אגרה לממשלה 250 יורו
  • תרגומים של מסמכים בין 60-100 יורו למסמך.

עלויות שיבטיחו את הצלחת התהליך יהיו עבור העורך דין המייצג, הדוח הגנאלוגי, משרד שמטפל בתיק הלקוח 24/7 ועו"ד.

מדובר בטווח מחירים שנע בין 10,000-14,000 אלף שקל.

המחיר תלוי בדרך כלל במורכבות. מספר מרובה של בני משפחה שמעוניינים בתהליך יכול להוזיל את המחיר באופן משמעותי.

בדרך כלל המחיר אינו משולם בבת אחת אלה מחולק לפעימות, לכל חברה יש את השיקולים שלה איך לפצל את התשלומים, מומלץ לבחור בחברה שההיגיון מאחורי הפיצול הכי הוגן גם מבחינת הלקוח וגם מבחינת החברה.

האם האזרחות עוברת לבת/בן הזוג והילדים באופן אוטומטי?

לצערנו לא ממש, האזרחות לא עוברת באופן אוטומטי לא לאישה או לבעל ולא לילדים נוכחיים (קיימים).

לאחרונה עודכן החוק הפורטוגלי, כך שהליך קבלת אזרחות עבור בן הזוג השני הנה פשוטה יותר.

האפשרות שהאזרחות תעבור באופן אוטומטי היא רק עבור ילדים שנולדים לאחר קבלת האזרחות.

אין חובה שכל בני המשפחה יעברו את התהליך על מנת שאחד יקבל, אין תלות בין בני משפחה לקבלת תעודת האזרחות של השני.

בנוסף, כיום הליך אזרחות פורטוגלית עבור קטינים אינו מוגדר היטב, ולכן חשוב לדעת שישנה אופציה לעשות אזרחות ספרדית לילדים קטינים ועל זה נרחיב במדריך נפרד.

מה הם היתרונות בקבלת האזרחות?

  • אפשרות מגורים ועבודה בכל מדינות האיחוד.
  • זכאות לתנאים סוציאליים המוענקים במדינות האיחוד.
  • האזרחות הפורטוגלית הינה אזרחות אירופאית המאפשרת קבלת ויזה אוטומטית לארה"ב.
  • אזרחים פורטוגליים נהנים מהאפשרות ללמוד חינם במבחר מוסדות לימוד באירופה ולהנחה משמעותית בשכר הלימוד באוניברסיטאות לימוד בעולם.
  • הקלות משמעותיות בכניסה ובעבודה במגוון יעדים בעולם לרבות ארה"ב, אוסטרליה וקנדה.
  • הטבות מס ויתרונות ברכישת עסקים ונדל"ן.
  • זכות הצבעה למוסדות הנבחרים והקלות לקבלת מימון מבנקים אירופאים.

האם יש חסרונות בקבלת האזרחות?

לשמחתנו נראה שאין.

האם לאזרחות תוקף?

אין תוקף לאזרחות.

תוקף הדרכון 5-10 שנים, ניתן להנפיק חדש בשגרירות פורטוגלית וחידושו אינו מהווה תנאי הכרחי לאזרחות.

077-9966145


לפרטים נוספים בנושא דרכון פורטוגלי, צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פרטים באתר, ונחזור אליכם בהקדם.