אזרחות פורטוגלית לבן זוג

בעקבות התיקון בחוק האזרחות הפורטוגלית יכולים צאצאי מגורשי ספרד ופורטוגל להגיש בקשה מסודרת לקבלת אזרחות מהמדינה. לאחר קבלת האזרחות ניתן לקבל בהליך קצר ופשוט גם דרכון פורטוגלי הנחשב לדרכון אירופאי לכל דבר. הדרכון הפורטוגלי מקנה יתרונות רבים כמו אפשרות ללמוד בחינם או בהנחה משמעותית במוסדות האקדמיים המובילים בפורטוגל ובמדינות האיחוד, אפשרות לנוע בחופשיות ברחבי אירופה, לעבוד כחוק וליהנות מכל התנאים הסוציאליים, לחיות, להקים עסק, להשקיע בנדל"ן ועוד. עם זאת, אחת השאלות השכיחות בקרב ישראלי המתחילים בהליך קבלת אזרחות פורטוגלית היא האם גם בן הזוג שלהם יקבל אזרחות וכיצד לעשות זאת. 

זכאות לאזרחות עבור שאר בני המשפחה

בחוקי ההגירה בפורטוגל נקבע כי לאחר קבלת האזרחות על ידי מגיש הבקשה יכול בן הזוג להגיש בקשה עבור הבעל או האישה מתוקף היותם נשואים. עם זאת החוק מציב מספר תנאים על מנת לממש את הזכאות לקבלת האזרחות על ידי בן זוג האחר, בין התנאים שנקבעו בחוקי ההגירה לפורטוגל:

  • בני הזוג נשואים למעלה משלוש שנים ויכולים להוכיח זאת במסמכים תקפים, יש לתרגם את המסמכים כנדרש בחוק ההגירה הפורטוגלי.
  • לבן הזוג המעוניין לקבל את האזרחות מתוקף הנישואין יש קשר לפורטוגל, לדוגמה: מגורים, ידיעת השפה, לימודים, תרומה למוסדות המדינה וכיוצא בזה.

חשוב לדעת כי הוכחת הקשר לפורטוגל אינה פשוטה והיא מחייבת יותר בהשוואה לתנאים שנקבעו בחוק האזרחות החדש המאפשר לצאצאי מגורשי ספרד ופורטוגל לקבל אזרחות מהמדינה. לכן, כאשר מעוניינים לקבל אזרחות פורטוגלית לבן זוג (בעל או אישה) מומלץ לפנות לחברה המתמחה בנושא ומציעה ייעוץ וליווי צמוד לכל אורך התהליך.

ראוי לציין כי לאחרונה שונה החוק המאפשר לצאצאי המגורשים לקבל אזרחות ממדינת פורטוגל, כך שיהיה ניתן להגיש בקשה לקבלת אזרחות פורטוגלית עבור הילדים הקטינים, כלומר ילדים מתחת לגיל 18. עם זאת הליך החקיקה רק הסתיים ועדיין לא עודכנו ההליכים המשפטיים והאדמיניסטרטיביים כיצד לבצע זאת והנושא עדיין לא ברור ועלול לארוך זמן רב. לכן, במקרה של קטינים ניתן להגיש בקשה לקבלת אזרחות ספרדית (הפטורים ממבחן שפה) גם בנפרד מההורים שעוברים הליך לקבל אזרחות מול הרשויות של פורטוגל.

מדוע כדאי להוציא אזרחות פורטוגלית לבן זוג?

אזרחות ממדינת פורטוגל מאפשרת להוציא דרכון פורטוגלי המוכר כדרכון אירופאי לכל דבר. דרכון אירופאי מאפשר לגור במדינה ובשאר מדינות האיחוד, לעבוד בחופשיות ולקבל תנאים סוציאליים מלאים, בלי לחשוש מרשויות ההגירה ומגירוש, וניתן גם לטייל במדינות שונות להן הכניסה אינה מותרת לישראלים. כמו כן, הדרכון הפורטוגלי מאפשר לקבל ויזה אוטומטית כדי לבקר בארה"ב, אפשר גם להצניע את הזהות הישראלית לצרכי עסקים עם מדינות שונות, וניתן להשקיע בנדל"ן במדינה באמצעות לקיחת משכנתא בבנק בפורטוגל. בנוסף, יש הקלות והטבות משמעותיות לאזרחי פורטוגל כמו לימודים בחינם או בעלות סמלית, הדרכון מאפשר לעבוד בכל אחת ממדינות האיחוד, זהו יתרון משמעותי הקורץ לישראלים רבים.